Go to the page content

Tüm dünyada 813 milyon yetişkin obezite ile yaşıyor.¹ Türkiye’de ise ortalama her 3 yetişkinden 1’inde obezite görülüyor.²

Peki dünya genelinde bu kadar yaygın görülen obezitenin yalnızca kilolu olma hali olmadığı gerçeğine ne kadar hakimiz?²

Genel kanının aksine obezite, birçok sağlık sorunuyla ilişkisi olan kronik bir hastalıktır.2,3

Genetik ve biyoloji de dahil olmak üzere, kilo alıp vermemizi etkileyen birçok faktör bu süreçte rol oynuyor.³

İşte, bu faktörlerin farkında olarak obezite hakkındaki yanılgıları ortadan kaldırmak, değişimi başlatmanın en önemli adımı!³

Unutma; obezite hastalığı sayılardan, beslenme şekillerinden, egzersizden ve yaşam tarzı seçimlerinden çok daha büyük! Sen de değişimi birlikte başlatmaya var mısın?

Obezite konusunda farkındalığı artırmak ve daha sağlıklı bir toplum yaratmak amacıyla hazırlanan Prof. Dr. Sinem Kıyıcı’nın videolarını izleyerek daha fazla bilgiye sahip olabilirsin.

Vücut Kütle İndeksi (VKİ) Nedir?

Vücut Külte İndeksi, ağırlık ve boy ölçüleri kullanılarak hesaplanan bir değerdir.1 Bu hesaplamadan çıkan sonuç, bireylerin zayıf, normal kiloda, fazla kilolu ya da obeziteli olarak sınıflandırılmasına yardımcı olur.1

Siz de VKİ’nizi kolayca hesaplayabilirsiniz. Çıkan sonuç 30 ve 30’un üzerinde bir değer ise vakit kaybetmeden doktorunuza danışın.

Vücut Kütle İndeksi (VKİ) obezite tanısında önemli bir veri sunuyor!
Sen de aşağıdaki panoya boy ve kilo ölçülerini girerek VKİ’ni hesaplayabilirsin.

Referanslar
  1. WOF. World Obesity Atlas 2023. https://www.worldobesityday.org/assets/downloads/World_Obesity_Atlas_2023_Report.pdf (Erişim tarihi: Ocak 2024).
  2. Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği. Obezite Tanı ve Tedavi Kılavuzu 2019. https://file.temd.org.tr/Uploads/ publications/guides/documents/20190506163904-2019tbl_kilavuz5ccdcb9e5d.pdf?a=1 Erişim tarihi: Nisan 2023.
  3. Wharton S, et al. Obesity in adults: A clinical practice guideline. CMAJ 2020;192:E875-91.

TR23OB00025